KOSTRÅD OG SUNDHEDSVEJLEDNINGER.

OKINAWA TRADITIONEL KOST: 
Traditionel kost på Okinawa i 1950`erne og Japansk kost: Første tal er fra Okinawa/ Tal efter skråstregen er fra Japan:

Kalorieindtag………1.785/2.068
BMI Okinawa…… 20,4 fra ca 20 til 60 år
Flerumættet fedt…4,8%/8%
Gram per dag Okinawa 1.262 g. Heraf 69 % søde kartofler

Ris…………………….154 g/328 g——–Kornsort….38 g/153 g
Sukkerarter…………..3 g/8 g
Bælgplanter………. 71 g/55 g———- Fisk…………15 g/62 g
Kød og fjerkræ………3 g/8 g
Æg……………………….1 g/7 g————-Mejeri………1 g/8 g
Søde kartofler…..849 g/66 g—–Rest kartofler…… 2 g/47 g
Frugt……………………1 g/44 g
Syltede grøntsager 0 g/42 g

DØDSFALD PÅ OKINAWA FORDELT EFTER ÅRSAG:
-Generelt: Lav dødlighed af hjerte/kar-sygdomme og visse typer af Kræft.
– 8 gange mindre risiko for at dø af HJERTESYGDOMME
– 7 gange mindre risiko for at dø af PROSTATA KRÆFT
-6½ gange minder risiko for at dø af BRYSTKRÆFT
-2½ gange mindre risiko for at dø af TYKTARMS KRÆFT
i forhold til en gennemsnits amerikaner på samme alder.

Antallet af 100 årige pr. en mill. indb. : Okinawa 667 og USA 347

 
KOST PÅ EN DAG PÅ BIOSPHERE 2. I ALT 1920 KALORIER:
471 g frugt
637 g grøntsager (uden kartofler)
420 g kartofler
171 g korn
73 g bønner
 14 g kød
   1 g fisk
112 g mælk
   3 g æg
 18 g nødder                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           LAVERE KROPSTEMPERATUR
Ved en CRON/kalorierestriktion livsstil sænkes kropstemperaturen. Alene dette er med til at udsætte aldringen og øge levealderen. Det interessante i denne sammenhæng er, at der er videnskabelig bevis for, at lavere kropstemperatur også virker uden CRON/kalorierestriktion. Eller sagt med andre ord, at hvis man sænker kropstemperaturen ved at fryse noget, vil man udsætte aldringen og øge levealderen, endnu mere end hvis man “kun” levede efter CRON/kalorierestriktion. Paul Mcglothin og Meredith Averill der har praktiseret CRON gennem 20 år, og eks. har skrevet bogen “The CR way”, lever med en ekstra lav kropstemperatur. Eks har deres hjem en lav temperatur, (vil føles koldt for de fleste).
 
 
 
-BEFOLKNINGS GRUPPER I VERDEN MED EN EKSTRA HØJ LEVEALDER/KALORIERESTRIKTIONS (CR) LIGENDE KOST:
a1) På OKINAWA i japan bliver man ældst i verden, (91 år) og JAPAN er det land i verden,   der har den højeste levealder (kvinder).
a2) LOMA LINDA, by med højeste levealder i USA, (mange 7-dags adventister).
a3) 7-DAGS ADVENTISTER i USA bliver 85 år (ikke vegetar), og vegetarerne 87 år
a4) SARDINIEN
a5) NICOYA HALVØEN i Costa Rica
a6) På den græske halvø ATHOS, hvor der kun lever (2.000) munke. Meget høj levealder. Får praktisk taget aldrig kræft.
a7) ICARIA, Grækenland

-Athos munkene
 
 
-7-dags adventisterne
 
 
 
-“PLANETARISK KOST”
KOSTRÅD DER PÅ SAMME TID, ER GODT FOR HELBREDET OG “REDDER” KLODEN/KLIMA KRISEN:
“FOOD IN THE ANTHROPOCENE: THE EAT-LANCET COMMISSION ON HEALTHY DIETS FROM SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS”
(ufuldstændig liste)
Gennemsnitlige daglige
proteiner:
14 gram okse, lam eller svin
29 gram kylling eller andet fjerkræ
13 gram æg, (1/5 del æg)
28 gram fisk
 
Den engelske avis “The Guardian” eksempel på måltider på en dag, (en mandag)
MORGEN
: Havregrød lavet på vand, med en teskefuld honning eller ahornsirup, topppet med nødder og frø. Et stykke frugt, en kop te eller kaffe med mælk.
FROKOST: Salat af fennikel, avocado, spinat og broccoli med dressing af feta, sennep og planteolier. En skive surdejsbrød plus et bæger yoghurt naturel med en håndfuld bær.
AFTENSMAD: Stegt rødkål med rød linse-dhal og ris.
SNACKS: Sukkerfri riskager med nøddecreme.
 
KLIDE: WEEKENDAVISEN 1/2-2019
 
 
 
 
-KRÆFTENS BEKÆMPELSE RÅD TIL FOREBYGGELSE AF KRÆFT:
-Rygning, (skyld i hvert tredje kræft dødsfald)
-Kost (meget vigtig)
-Overvægt
-Fysisk aktivitet
-Alkohol
-Arveligt
-Forurening
-Infektioner
-For meget sol
-Arbejdsrelateret
-Ultraviolette stråler
-Nakotika
 
 -KLIK HER for at komme til Kræftens Bekæmpelse
 
 
 
-Lev lige så sundt som man gjorde i 1959.
Det vil halvere risikoen for at få kræft.
 
 
 
 
-HJERTEFORENINGENS RÅD TIL FOREBYGGELSE AF HJERTESYGDOMME
OG RISIKOFAKTORER FOR HJERTE-/KARSYGDOMME:
-Rygning (meget vigtig)
-For højt kolesterol (meget vigtig)
-Forhøjet blodtryk
-Sukkersyge
KOSTEN: (meget vigtig)
-Overvægt
-For meget mættet fedt, sukker og salt
-For lid frugt, grønt, fuldkorn, fisk og sundt fedt
 (Spis Middelhavsmad)
-Begrænset alkohol
-Fysisk inaktivitet
-Alder
-Arvelighed
-Stress
 
-KLIK HER for at komme til Hjerteforeningen
 
 
ÆNDREDE LIVSSTIL OG DETS REDUKTION I RISIKO FOR HJERTE-/KARSYGDOMME:
 
ÆNDREDE LIVSSTIL  OG REDUKTION I RISIKO FOR HJERTE-/KARSYGDOMME:
-Rygestop………………………..50 til 70% inden for 5 år
-Anbefalet vægt………………..35 til 55%
-En times motion/uge……….45%
-Anbefalet alkohol fra højt….25 til 45%
-Stop med tilsætning af salt..15%
 
 
RÅD TIL AT SÆNKE BLODTRYKKET:
-Undgå rygning (meget vigtig)
-undgå overvægt
-Spis umættet fedt-dvs. fedt, der er blødt eller flydende, selvom det står i køleskabet.
-Begræns mættet fedt
-Spis masser af grøntsager og andre fødevarer med mange fibre
-Drik alkohol med måde, men lidt rødvin er godt
-Drik vand for at undgå dehydrering
-Dyrk motion
-Spar på salt i maden
-Vær opmærksom på dit kolesteroltal.
 
RÅD TIL AT UNDGÅ BLODPROPPER:
-Undgå rygning (meget vigtig)
-Undgå højt kolesteroltal (meget vigtig)
-Undgå højt blodtryk
-Undgå diabetes
-Undgå overvægt
-Undgå stress
-Dyrk motion
-Begræns alkohol, men drik 2 genstande rødvin om dagen
-Spis frugt og grøntsager
-Arvlighed for blodpropper
 
 
-DE OFFICIELLE KOSTRÅD:
 (Kun 3% lever efter alle kostrådene)
-Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
-Spis 600 g frugt og grøntsager
-Spis 350 g fisk om ugen
-Spis mindst 75 g fuldkorn om dagen
-Vælg magert kød og kødpålæg
-Spis mindre mættet fedt
-Vælg magre mejeriprodukter
-Drik vand
Spis mindre sukker
-Spis mad med mindre salt
 
 –KLIK HER for at komme til De officielle kostråd/Miljø og Fødevareministeriet,  Fødevarestyrelsen